Familjen Lindblad på Färjestad

En katastrof hemma hos familjen Lindblad på Färjestad kunde undvikas genom ett ingripande från sonen Theodor 12 år och med hjälp av hemlarmet. Den 17 maj var Theodor hemma från skolan tillsammans med Moltas, som är familjens hund. Mamma Tina och pappa Staffan Lindblad var båda i Stockholm på konferens. Farmor som var barnvakt, skulle bara gå och träna och vara borta i en timme, och det var då allt hände.

Theodor kände sig lite hungrig och skulle värma en baguette i mikrovågsugnen och läste att 10 minuter i ugnen skulle räcka och trodde att samma tid skulle räcka för mikron. Theodor gick sedan en trappa upp och satte sig vid datorn i 10 minuter. När han kom ner var hela köket och hallen rökfyllt. Det första Theodor tänkte på var att hitta Moltas och ta sig ut, han fick även med sig telefonen. Samtidigt går larmet till larmcentralen hos Verisure och de ser på kamerorna att det är kraftig rökutveckling och börjar ringa de telefonnummer som familjen uppgett till larmbolaget. Den som svarar först är Theodor som vid det här laget är ganska rädd så det kändes betryggande att få tala med en vuxen. Larmoperatören frågade var det brann och om hon skulle stanna kvar i telefonen tills brandkåren var på plats. Efter några minuter var brandkår samt sjukvårdspersonal på plats och kunde konstatera att branden var under kontroll och att inget huset hade blivit förstört mer än mikrovågsugnen.

En olycka händer fort och familjen har investerat i fler brandvarnare som är seriekopplade med varandra och givetvis kopplade till larmcentralen. Den här händelsen hade ett lyckligt slut, men det är inte alltid det går lika bra. Så skaffa ett uppkopplat larmsystem från Verisure – innan det är för sent.

Text och foto: Stefan Demerwall